Využití spektrálních indexů k detekci zástavby na družicových snímcích - Kůsová, Veronika (2013)
Tato práce se zabývá využitím spektrálních indexů k detekci zástavby. Na multispektrální družicový snímek Brna byl aplikován index NDBI. Na výsledný obraz byla použita metoda prahování histogramu hodnot, kde za mezní hodnotu sloužila 0. Přesnost extrakce byla ověřena k leteckým snímkům a na základě referenční vrstvy zástavby byla spočítána chybová matice. Extrakce zástavby dosáhla po použití modálního filtru celkové přesnosti 72 %. Z výsledku byla vytvořena vektorová tematická vrstva, která sloužila jako podklad pro sestavení mapové kompozice.