Analýza časových řad vybraných biofyzikálních parametrů ze skeneru MODIS - Kučera, Jiří (2013)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice sucha s návazností na metody dálkového průzkumu Země. Hlavním cílem je zjištění, zda existuje vazba mezi vegetačním indexem NDVI (Normalized Difference Vegetation Index) a suchem, které je reprezentováno indexy sucha PDSI (Palmer Drought Severity Index), SPEI (Standardized Precipitation-Evapotranspiration Index) a SPI (Standardized Precipitation Index). Data NDVI pochází ze skeneru MODIS, pro oblasti na Vysočině a na jižní Moravě v období let 2000 až 2010. Dílčím cílem je také analýza závislosti parametrů sezónnosti, vypočítaných programem TIMESAT z chodu hodnot NDVI, na hodnotách indexů sucha. Dále byl zkoumán vliv teplot a srážek na hodnoty NDVI a parametrů sezónnosti.