Změny ve struktuře krajiny vybraného území na základě studia leteckých a družicových snímků - Janáčová, Denisa (2013)
Práce se zabývá sestavením map druhů povrchů a jejich využitím k identifikování struktury krajiny za pomoci tzv. krajinných indexů. Vstupními daty byly dva multispektrální snímky z družice Landsat z let 1987 a 2007, na kterých byla provedena řízená klasifikace s přesností 93,5 % resp. 94 %. Nejlépe byly klasifikovány třídy vodních ploch a polí s převládající odrazivostí půdního substrátu s nízkou vlhkostí, naopak nejhůře třídy zástavby a polí s převládající odrazivostí půdního substrátu. Výsledky klasifikace byly zobrazeny v mapové kompozici. Ze shlazených klasifikovaných snímků byly vypočteny vybrané krajinné indexy a bylo provedeno jejich porovnání. Na základě těchto indexů došlo mezi studovanými obdobímí k nárůstu průměrné hodnoty diverzity i relativní bohatosti v území. Nakonec byly hodnoceny změny v území a jejich možné příčiny.