Liberalizace železniční dopravy ve střední Evropě - Oujeský, Jan (2012)
Bakalářská práce se zaměřuje na proces liberalizace v železniční osobní dopravě ve střední Evropě s přihlédnutím na společnou dopravní politiku Evropské unie a dopravní koncepce jednotlivých států. Hodnotí dosavadní vývoj otevírání železničního trhu soukromým dopravcům ve vybraných zemích na základně kvantitativních charakteristik, popisuje současný stav a obsahuje výčet konceptů a plánů veřejné sféry a jednotlivých přepravců na poli železniční dopravy. Analytická část práce se věnuje zhodnocení dosavadních liberalizačních projektů a jejich komparací, které se objevují v České a Slovenské republice na vybraných tratích.