Dálniční síť a sídelní systém - Lazar, Lubomír (2013)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku trasování dálničních komunikací v bývalé ČSR a současné ČR vzhledem ke konfiguraci sídelních systémů. Práce se také zaměřuje na vliv dálničních komunikací na své okolí. První část práce mapuje historický vývoj plánování dálničních sítí na území bývalé ČSR a současné ČR. V druhé části je metodou komparace hodnocen vztah mezi trasováním dálničních sítí a konfigurace sídelních systémů. Třetí část práce hodnotí vliv dálnic na své okolí z hlediska environmentálního a socioekonomického.