Čeladná jako rozvojový fenomén - Jalůvková, Romana (2013)
Práce se zaměřuje na analýzu současného intenzivního rozvoje beskydské obce Čeladná, hodnotí vývoj a intenzitu tohoto jevu v dlouhodobém kontextu, zejména však od roku 1991 do současnosti. Pozornost je věnována příčinám, také projevům, a důsledkům rozvoje obce. Rozebrány jsou fyzické, funkční, sociální i politické změny, které ve zkoumaném období v obci nastaly. Důraz je kladen na významné aktéry rozvoje, kteří nesou zodpovědnost za proměnu typické beskydské obce na obec se zřetelnými městskými prvky. Proměny jsou reprezentovány novými budovami obce, mezi které patří nové náměstí, luxusní hotely, bytové domy či golfové hřiště. Práci doplňuje rešeršní část se zaměřením na tématiku lokálního rozvoje, suburbanizace, druhého bydlení a dalších doplňujících témat. Součástí práce je také analýza demografických i nedemografických údajů, pozornost je věnována zejména vývoji počtu obyvatel, přirozenému i mechanickému pohybu osob, intenzitě a rozsahu výstavby rodinných a bytových domů a lokalizac