Gynodioecie u Cirsium palustre (Asteraceae) - Jermanová, Zuzana (2013)
Cílem bakalářské práce bylo provést literární rešerši zaměřenou na poměr pohlaví a reprodukční strategii gynodioecického druhu Cirsium palustre a dále provést terénní průzkum frekvence samic v populacích tohoto druhu v oblasti Libereckého kraje. Ve studované oblasti bylo analyzováno 46 populací, v nichž byla kromě frekvence samic zjišťována také nadmořská výška, hustota jedinců v populaci a míra napadení parazity. Analýza neprokázala statisticky významný rozdíl v míře napadení hermafroditních a samičích rostlin. Frekvence samic v populacích se pohybovala od 0 do 57,6 % se střední hodnotou - mediánem - rovným 16 %. Tento výsledek se shodoval s frekvencemi zjištěnými v rámci tohoto druhu v geograficky a altitudinálně odlišném souboru populací. Korelaci frekvence samic v populacích s mírou napadení parazity, s nadmořskou výškou ani s hustotou populace se nepodařilo statisticky prokázat.