In vitro hodnotenie karcinogénneho a nádorovo promočného potenciálu siníc - Bergerová, Jana (2013)
V této bakalářské práci se věnujeme in vitro metodám testování karcinogenního potenciálu chemických látek a jejich aplikaci pro hodnocení nádorově promočních účinku extraktu sinic. Teoretická část je zaměřená na popis mechanismů karcinogeneze, představení nejpoužívanejších in vitro metod v oblasti této problematiky a souhrn cyanotoxinu, jejich struktury a účinku na organismus. V praktické části jsou realizovány dva typy experimentu zaměřených na ovlivnění epigenetických mechanismů nádorové promoce, konkrétně inhibice mezibuňkové komunikace, proliferace buněk a jejich vzájemná korelace. V tejto bakalárskej práci sa venujeme in vitro metódam testovania karcinogénneho potenciálu chemických látok a ich aplikácie pre hodnotenie nádorovo promočných účinkov extraktov toxických siníc. Teoretická časť je zameraná na opis mechanizmov karcinogenézy, predstavenie najpoužívanejších in vitro metód v oblasti tejto problematiky a súhrn cyanotoxínov, ich štruktúry a účinkov na organizmus. V praktickej