Nehydrolytická sol-gelová syntéza aluminy a fosforečnanu hlinitého - Podhorský, Ján (2013)
V této diplomové práci se zabýváme přípravou sloučenin hlinitých reakcemi dichloroethylalanu s methanolem, s 2,2,2-trifluoroethanolem a s organofosfáty pomocí bezvodých sol-gelových metod. Získané meziprodukty následně termolyticky transformujeme na konečné materiály na bázi oxidu, fluorovaného oxidu a fosforečnanu hlinitého. Výsledné produkty analyzujeme dostupnými fyzikálně-chemickými metodami (zejména pomocí termické analýzy, nukleární magnetické rezonance, infračervené spektroskopie, rentgenové difrakce a povrchové analýzy (BET)), s cílem vytvořit produkt s co největším měrným povrchem a tepelnou stabilitou.