Sonochemické srážení nerozpustných sloučenin uranu a lanthanoidů - Žůrková, Jana (2013)
Tato práce se zabývá sonochemickou přípravou oxidů a fosforečnanů uranu, lanthanoidů a yttria. Hlavním cílem bylo připravit pevné nerozpustné sraženiny oxidů a fosforečnanů výše zmíněných prvků. Snahou bylo připravit takové látky, které by bylo možné použít jako matrice pro bezpečné uložení radioaktivních izotopů uranu a lanthanoidů z extrakčních roztoků vyhořelého jaderného paliva. Takové matrice by měly být jednoduše připravitelné, odolné ke korozi a radiačnímu poškození. Jako výchozí prekurzory byly použity octany a dusičnany uranylu, tris(acetylacetonátové) komplexy lanthanu a yttria a dusičnan lanthanitý. Jako rozpouštědla a zároveň zdroje fosfátových skupin jsme zvolili trimethyl-, triethyl- a tributylfosfát. Pro přípravu oxidů jsme používali jako rozpouštědlo tetraglym. Sonochemickými reakcemi se podařilo připravit oxid uraničito-uranový U3O8, difosforečnan uraničitý UP2O7, oxid lanthanitý La2O3, fosforečnan lanthanitý LaPO4, oxid yttritý Y2O3 a tris(fosforečnan)yttritý Y(PO3)3.