Management lesních porostů a jeho vliv na netopýry - Brumovská, Michaela; Bartonička, Tomáš, 1977-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2013)
První část této bakalářské práce obsahuje literární rešerši, která se věnuje problematice vlivu managementu lesních porostů na lesní netopýry a jejich biotopové požadavky. Praktiky lesního managementu, jako jsou holoseče, semenné seče, clonné seče, selekce skupin stromů i jednotlivých stromů a probírky, mohou mít značný dopad na úkryty netopýrů. Mohou ovlivňovat i dostupnost hmyzu v lesích. Tyto praktiky mění prostorovou strukturu vegetace, což může mít vliv na efektivitu letu lovících netopýrů. V práci je dále srovnáván stav netopýřích populací v lesích pod těmito managementovými praktikami. Cílem druhé části práce bylo zjistit rozdíly v aktivitě netopýrů mezi zásahovými a bezzásahovými porosty a dále mezi smrkovými a bukovými porosty v lesích Krkonošského národního parku. Ke zjištění letové aktivity a druhové diverzity společenstva netopýrů byl použit bat-detektoring, metoda bodová a metoda liniových transektů.
The first part of this Bachelor’s thesis includes a literature search which devotes to the problems of influence of forest management on bat in forests and their habitat requirements. Forest management practices, such as clearcutting, seed-tree cutting, shelterwood cutting, group tree selection as well as single tree selection and thinning, can have great impact on roosts of bats. It can also affect the availability of insect in forests. These practices alter the spatial vegetation structure which can have influence on the flight efficiency of hunting bats. This study also compares the status of bat populations in forests under introduced management practices. The aim of the second part of this study was to assess the differences in bat activity between managed and unmanaged stands and between spruce and beech stands in forests of Krkonoše National Park.
Vedoucí práce: Tomáš Bartonička
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: lesní hospodářství; netopýři; bats; forest management; Krkonošský národní park (Česko); Krkonoše National Park (Czechia); bakalářské práce; bachelor's theses