Sonochemická příprava oxidů a fosforečnanů lanthanoidů - Doroshenko, Iaroslav (2013)
V této diplomové práci jsme prostudovali sonochemické srážení oxidů a fosforečnanů některých lanthanoidů a uranylového iontu a provedli jejich charakterizace pomocí dostupných analytických metod (IČ-spektroskopie, TG/DSC, PXRD, ICP-OES, BET). Všechny sonochemické reakce srážení oxidů jsme prováděli v tetraethylenglykoldimethyletheru (tetraglym, TGL), jako prekurzory jsme používali acetylacetonátové komplexy vybraných kovů (La3+, Ce3+, Pr3+, Nd3+, Eu3+, Gd3+, Dy3+, Er3+, UO22+). Výzkum sonochemického srážení fosforečnanů jsme provedli pro uranylový iont, jako rozpouštědlo a zdroj fosforečnanových iontů jsme používali trimethyl- a triethyl ester kyseliny fosforečné (TMP, TEP). Jako prekurzory byly použity bis-acetylacetonátový komplex, dusičnan a octan uranylu. Sonochemická syntéza a získané nerozpustné oxidické a fosforečnanové látky vybraných kovů byly studovány v této práci s ohledem na to, že mohou být potenciálně použité k přepracování a uložení radioaktivních odpadů, ve formě ve vo