Obrazové menu - intence diváka v kontaktu s obrazem - Novotná Ištvanová, Zuzana (2013)
„Obrazové menu- intence diváka v kontaktu s obrazem“ je teoretická práce zařaditelná do oblasti galerijní pedagogiky. Zkoumá problematiku interpretace umění divákem - laikem, zaměřuje se na oblast intencí diváka v oblasti výtvarného umění. Text má dvě části - teoretickou a výzkumnou. První úsek teoretické části je věnován problematice oboru galerijní pedagogika. Jeho vzniku, vývoji a aktuálním otázkám vlivů galerijní praxe na přijímání umění divákem. Podstatnější úsek teoretické části se zabývá problematikou odborných přístupů k interpretaci uměleckého díla obecně a dále užšímu pohledu odborníků či teoretiků na interpretační metody uplatňované při analýze obrazů diváky - laiky. Z teoretické části byly vydefinovány výzkumné cíle a otázky, na které hledá odpověď výzkumná část disertační práce. Výzkum probíhal v letech 2005-2012 ve třech fázích: 2005-2006 „Obrazové menu- Orientační výzkum způsobu rozumění umění zástupci společenských a technických vědních oborů“. (Realizace výzkumu b