Genetická variabilita v kódujících i nekódujících oblastech vybraných genů pro adipokiny jako faktor modulující klinický průběh psoriázy - Rybecká, Silvia (2013)
Tato práce rozebírá problematiku kožního onemocnění psoriázy a dává ji do souvislosti s novými poznatky o proteinech produkovaných tukovou tkání, adipokinů. V úvodní části je psoriáza charakterizována jako autoimunitní onemocnění, které se projevuje sterilním chronickým zánětem. Multifaktoriálnost psoriázy je zvýrazněna shrnutím poznatků o genetických vlivech i vlivech prostředí na manifestaci onemocnění. Práce rešeršuje nejčastěji publikovány polymorfní lokusy podněcující vznik psoriázy na fenotypové úrovni. Na základě shrnutých poznatků o sterilním zánětu popisuje další kapitola souvislost tukové tkáně a jeho produktů s imunitním systémem. Charakterizuje adipokiny jako podskupinu buněčně velmi aktivních cytokinů, které jsou produkty různých buněk tukové tkáně. V závěru shrnuje dosavadní poznatky o cirkulujících a tkáňových hladinách adipokinů v souvislosti s manifestací psoriázy a vlivem na její klinický průběh.