Postranslační modifikace proteinu p53 a jejich vliv na DNA vazebné vlastnosti - Lelkes, Edit (2013)
Již před desítkami let bylo zjištěno, že některé geny jsou schopné zabránit nekontrolovatelnému dělení buněk, a tím pádem i vzniku nádorů. Tyto geny nazýváme nádorové supresory. Jedním takovým genem je i TP53; mutace tohoto genu je přítomna u více než 50% případů nádorových onemocnění. Jeho transkripcí a následně translací vzniká protein p53, jeden z nejvýznamnějších nádorových supresorů. Protein p53 dokáže při genotoxickém stresu zastavit buněčný cyklus nebo dokonce aktivovat apoptické geny. Tato bakalářská práce se zabývá postranslačními modifikacemi proteinu p53, které jsou důležité pro plnění jeho funkce, aktivace p53-závislých genů, a pro kontrolování hladiny p53 v buňce za fyziologických podmínek.