Downův syndrom z hlediska současné antropologie a genetiky - Nováčková, Hana (2013)
Bakalářská práce shrnuje genetické a antropologické poznatky o Downově syndromu, jakožto nejběžnější chromozomální abnormalitě vyskytující se v lidské populaci. Zmiňuje tři možné formy syndromu a způsoby jejich dědičnosti, stejně tak jako četnosti jejich výskytu a rizikové skupiny s aktuálními daty pro Českou republiku. Hlavním tématem je otázka spojování jednotlivých fenotypových projevů Downova syndromu se zmnožením konkrétních genů. Antropologická část práce připomíná symptomy syndromu, zabývá se příčinami úmrtí u jedinců s DS a nemocemi, kterými tito jedinci trpí častěji než zbytek populace. Stěžejním bodem je antropologické srovnání vývoje dětí s Downovým syndromem a referenčními hodnotami zdravé dětské populace. Závěrem se práce dotýká též prenatálních vyšetření zaměřených na depistáž Downova syndromu.