Možnosti celogenomového sekvenování při studiu genomů rodu Trifolium - Pátková, Lenka (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá perspektivou využití metod sekvenování nové generace při studiu genomů agronomicky významného rodu Trifolium. V práci je uvedena základní charakteristika tohoto rodu, znalosti o jeho genomu a také charakteristika genomů modelových druhů Medicago truncatula a Lotus japonicus. V práci jsou popsány základní principy a schopnosti metod sekvenování nové generace a jejich možné využití v oblasti genetiky rostlin. U rodu Trifolium má největší význam hledání a vývoj SSR a SNP markerů, které mohou být použity k mapování genomu, identifikaci důležitých genů a objasnění evoluce a fylogenetických vztahů.