Údržba genomu pluripotentních kmenových buněk kultivovaných in vitro. - Raška, Jan (2013)
Pluripotentní kmenové buňky mají výjimečnou schopnost diferencovat do všech buněčných typů organizmu a zároveň udržovat svou nediferenciovanou formu jako zásobu buněčné variability. Taková buňka musí projít četnými cykly znovuzrození s co nejmenší možnou negativní změnou genetické informace po celou dobu její existence. Proto se u pluripotentních buněk setkáváme s výrazně posílenými mechanizmy udržování genomové stability (oproti diferencovaným buňkám). Cílem bakalářské práce je popsat způsob, jakým pluripotentní kmenové buňky udržují integritu genomu a jak se tyto procesy (např. oprava DNA) odlišují od diferenciovaných buněk. Je kladen důraz na změny, které probíhají v buňkách při kultivaci in vitro a to na úrovni genových mutací, chromozomálních aberací i epigenomu a jaké specifické podmínky kultivace mají na tyto změny vliv.