Využití genealogických databází pro studium DNA historických populací - Bobek, Jan; Boberová, Kateřina, 1982-; Masarykova univerzita. Ústav experimentální biologie (2013)
Bakalářská práce pojednává o dvou největších genealogický databázích, YHRD a EMPOP, popisuje systém získávání dat, jejich správu a strukturu. V další části pojednává práce o rozsáhlých výzkumech, které byly databázemi ovlivněny a nastiňuje možnost jejich využití při prohlubování dosavadních a získávání nových poznatků v dané problematice. Závěrečný text pak shrnuje přínosy a nedostatky celosvětových genealogických databází a uvádí možnosti využití jejich potenciálu s ohledem na vývoj moderních molekulárně biologických metod.
The thesis refers about two largest genealogical databases, YHRD and EMPOP, it describes their process of obtaining data, data base service and their structure. In the following part of the thesis, the most significant researches are examined, related to the databases and their impact; the possible usage of not only the recent but also the future potential findings in this field. In conclusion, the thesis summarizes the advantages and disadvantages of the world genealogical databases and suggests the possible usage of the data considering the development of modern molecular biological methods.
Vedoucí práce: Kateřina Boberová
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: DNA (nukleová kyselina); genealogie; deoxyribonucleic acid; genealogy; bakalářské práce; bachelor's theses