Využití genealogických databází pro studium DNA historických populací - Bobek, Jan (2013)
Bakalářská práce pojednává o dvou největších genealogický databázích, YHRD a EMPOP, popisuje systém získávání dat, jejich správu a strukturu. V další části pojednává práce o rozsáhlých výzkumech, které byly databázemi ovlivněny a nastiňuje možnost jejich využití při prohlubování dosavadních a získávání nových poznatků v dané problematice. Závěrečný text pak shrnuje přínosy a nedostatky celosvětových genealogických databází a uvádí možnosti využití jejich potenciálu s ohledem na vývoj moderních molekulárně biologických metod.