Výskyt tuberkulózy u neolitických a eneolitických populací z ekologického a diagnostického hlediska - Šenovská, Anna (2013)
Tato práce se zabývá počátky rozšíření tuberkulózy v neolitu, je představen původce nemoci Mycobacterium tuberculosis komplex a jeho vývoj v jednotlivé druhy. Dále se práce věnuje projevům tuberkulózy na kosterních pozůstatcích člověka a jejich diagnostice. V práci jsou stručně popsány historické případy tuberkulózy datované do neolitu na kostrách z celého světa, i na území dnešní České republiky.