Plug-in metody pro jádrové odhady hustot - Otipková, Lenka (2013)
Tato diplomová práce se věnuje problematice jednorozměrných jádrových odhadů hustot. Jádrové odhady patří do skupiny neparametrických metod, kdy nevyžadujeme předem žádné informace o zkoumané funkci, pouze předpokládáme jistou hladkost této funkce. Při konstrukci jádrového odhadu jde o klouzavý vážený průměr, jehož kvalita závisí především na vhodné volbě šířky vyhlazovacího okna. Volba vyhlazovacího parametru je zásadní, jelikož nejvíce ovlivňuje výsledný odhad. První kapitola obecně pojednává o jádrových odhadech hustoty, jsou definovány nástroje pro měření kvality odhadu jako MSE, MISE a AMISE. Ve druhé kapitole je uvedení některých známých metod pro odhad optimální šířky vyhlazovacího okna, zvláštní pozornost je věnována odhadům vyhlazovacího parametru.