Rekonstrukce historie vegetace mokřadů v Hodonínské Dúbravě s využitím analýzy makrozbytků - Gálová, Andrea (2013)
Tato diplomová práce přináší výsledky makrozbytkové analýzy čtyř mělkých profilů organického sedimentu odebraných v mokřadních sníženinách, nacházejících se v mozaice lesní vegetace v Hodonínské Dúbravě. Výzkum byl součástí multi-proxy projektu, díky čemuž mohou být výsledky interpretovány v kontextu palynologické analýzy stejných profilů a historického výzkumu hospodaření na lokalitě v minulosti. Výsledky ukazují, že na všech čtyřech lokalitách proběhly nejdůležitější změny vegetace které makrozbytková analýza zachytila přibližně ve stejných obdobích. Dva lépe zachovalé profily profily označené jako MS3 a MS15 zachycují v nejstarších vrstvách dlouhodobě relativně stabilní vegetaci s výskytem Alisma plantago-aquatica. Ve všech čtyřech profilech se objevují změny ve vrstvách sedimentu odpovídajících vrcholnému středověku, 17. století a konci 19. století.