Lesní vegetace Krumlovského lesa a okolí - Novák, Pavel (2013)
Krumlovský les představuje rozsáhlé lesnaté území na jihovýchodním okraji Českého masivu. Přes relativní zachovalost zdejších lesních společenstev byla dosud tato oblast po vegetační stránce jen málo prozkoumána. Za účelem prohloubení znalostí o vegetaci Krumlovského lesa a jeho blízkého okolí jsem zde v letech 2011 a 2012 zapsal 150 fytocenologických snímků dokumentujících přirozenou a polopřirozenou lesní vegetaci. V každém snímku jsem také zjišťoval základní proměnné prostředí (heat load index, hloubka půdy, korunový zápoj, nadmořská výška, půdní pH, sklon a orientace svahu). Na základě druhového složení jsem zapsané snímky pomocí shlukové analýzy (algoritmus beta-flexible) klasifikoval do jedenácti skupin.