Právní úprava exekučních sporů v České a Slovenské republice - Pávková, Lenka (2013)
Tato rigorózní práce se zabývá právní úpravou exekučních sporů v právním řádu České republiky a Slovenské republiky. Toto téma je velmi aktuální, neboť s ohledem na trvající dvoukolejnost exekučního řízení může činit vzájemný vztah úpravy exekučních sporů v občanském soudním řádu a exekučním řádu mnohé výkladové potíže. Stále navíc platí, že některé typy sporů nejsou upraveny ani jedním z těchto předpisů. Úvodní kapitoly práce jsou věnovány seznámení se základními pojmy a instituty důležitými pro orientaci v dalším textu. Těžiště práce z hlediska obsahu i rozsahu je obsaženo v páté a šesté kapitole. U každého typu exekučního sporu je nejprve analyzována současná právní úprava v našem právním řádu a následně provedeno srovnání s úpravou stejného typu sporu ve slovenském právním řádu. Pro vytvoření uceleného pohledu je vždy stručně shrnuta úprava daného sporu v minulých právních úpravách exekučního řízení na našem území - občanském soudním řádu z roku 1950 a exekučním řádu z roku 1896. V závěru práce je zhodnoceno potvrzení či vyvrácení hypotézy stanovené v úvodu práce a předloženy návrhy a úvahy de lege ferenda.