Význam zápisů v katastru nemovitostí pro zajištění ochrany vlastnického práva (analýza české a anglické právní úpravy) - Navrátilová, Veronika (2013)
Cílem této rigorózní práce je především posouzení efektivnosti současné právní úpravy katastru nemovitostí při zajišťování ochrany vlastnického práva k nemovitostem a formulace závěrů de lege ferenda. Předkládaná práce analyzuje právní úpravu této problematiky v českém právním řádu a právní úpravu v právním řádu Anglie a Walesu. Také na základě této analýzy se potom pokouší dojít k závěrům, jak vylepšit český registrační systém. Tato práce se podrobněji zabývá ochranou dobré víry nabyvatele nemovitosti, omezením dispozičního oprávnění vlastníka nemovitosti stavem zápisů v katastru nemovitostí (typicky duplicitními zápisy) a důsledky zpětného účinku vkladu ke dni podání návrhu.