Warranty a porovnání modelů jejich oceňování - Florianová, Hana (2013)
V této diplomové práci se zabývám warranty, jakožto moderními finančními deriváty. Jádro práce spočívá především ve způsobu jejich ocenění. V práci popisuji základní charakteristiky podstatné pro práci s warranty, smysl jejich existence, strategické možnosti jejich využití a rozdělení do typových skupin. Věnuji se i srovnání s opcemi, jakožto blízkými finančními instrumenty. V práci dále polemizuji o důležitosti faktorů ovlivňujících cenu warrantů a odvozuji a vysvětluji modely jejich ocenění tak, aby bylo patrné, že opravdu fungují a jak fungují. V závěru se snažím přiblížit aktuální stav trhů s warranty ve světě na konkrétních příkladech a také využít oceňovací modely na atraktivní warranty, přičemž používám teorii v této práci vysvětlenou.