Gastrointestinální paraziti divokých goril nížinných (Gorilla gorilla gorilla) v Dzanga sektoru Národního Parku Dzanga-Ndoki, Středoafrická republika - Pafčo, Barbora; Petrželková, Klára J., 1976-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2013)
Vybrané populace afrických lidoopů byly přivyknuty (habituovány) na přítomnost člověka za účelem výzkumu a ekoturismu, díky čemuž se zvýšila ekonomická hodnota oblastí, ve kterých lidoopi žijí, a byla taktéž podpořena jejich ochrana. Nicméně zvýšený antropogenní vliv člověka na populace lidoopů (včetně habituace) a na prostředí, ve kterém žijí, může způsobit (i) přímé zvýšení přenosů parazitů mezi individuálními parazitárními komunitami a (ii) obecné změny v těchto parazitárních komunitách. Ve své práci se zaměřuji se na studium gastrointestinálních parazitů u vybraných skupin volně žijících nížinných goril a lidí, kteří obývají Národní park Dzanga-Ndoki ve Středoafrické republice. Vzorky trusu studovaných skupin goril byly nasbírány v průběhu let 2007-2010 a to vždy v období listopad-prosinec a dále pak kontinuálně od listopadu 2010 do prosince 2011.
Critically endangered western gorillas (Gorilla gorilla) represent the gorilla subspecies with the widest geographical range and the most abundant population, but in comparison with less numerous eastern gorilla (Gorilla beringei) data about their gastrointestinal (GIT) parasite fauna are rather scarce, limited in fact only to three studies (Freeman et al., 2004; Landsoud-soukate et al., 1995; Lilly et al., 2002). The goal of the master thesis of Barbora Kalousova is to study parasite infections in groups of wild western lowland gorillas from Dzanga Sector of Dzanga Ndoki National Park in Central African Republic. Gorilla faecal samples from two other localities (Dja Faunal Reserve and Campo Ma’an NP, Cameroon) as well as samples/data about parasites of other primate species including humans occurring sympatrically in the area are available and will be included into the study. The faecal samples collected between 2009 and 2011 will be microscopically semiquantitatively screened for parasites using the standard concentration and flotation methods. Methods for accurate quantification of selected parasite taxa in gorilla faeces will be optimalized; including implementation of Flotac technique (Crignoli et al., 2010) and development of an alternative quantification method using sedimentation.
Vedoucí práce: Klára Petrželková
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: gorila nižinná; gorila; parazitické organismy; trávicí ústrojí; alimentary tract; Gorilla gorilla; gorilla; parasitic organisms; Středoafrická republika; Central African Republic; diplomové práce; master's theses