Gastrointestinální paraziti divokých goril nížinných (Gorilla gorilla gorilla) v Dzanga sektoru Národního Parku Dzanga-Ndoki, Středoafrická republika - Pafčo, Barbora (2013)
Vybrané populace afrických lidoopů byly přivyknuty (habituovány) na přítomnost člověka za účelem výzkumu a ekoturismu, díky čemuž se zvýšila ekonomická hodnota oblastí, ve kterých lidoopi žijí, a byla taktéž podpořena jejich ochrana. Nicméně zvýšený antropogenní vliv člověka na populace lidoopů (včetně habituace) a na prostředí, ve kterém žijí, může způsobit (i) přímé zvýšení přenosů parazitů mezi individuálními parazitárními komunitami a (ii) obecné změny v těchto parazitárních komunitách. Ve své práci se zaměřuji se na studium gastrointestinálních parazitů u vybraných skupin volně žijících nížinných goril a lidí, kteří obývají Národní park Dzanga-Ndoki ve Středoafrické republice. Vzorky trusu studovaných skupin goril byly nasbírány v průběhu let 2007-2010 a to vždy v období listopad-prosinec a dále pak kontinuálně od listopadu 2010 do prosince 2011.