Podněty ovlivňující rozpoznání parasitického vejce v systému hostitel-parasit - Kotasová Adámková, Marie (2013)
Náplní této práce je objasnění významu podnětů ovlivňujících rozpoznávání parazitického vejce. První část práce obsahuje analýzu vlivu barevné charakteristiky tupého pólu vajec rákosníka velkého (Acrocephalus arundinaceus) na rozpoznávání vajec kukačky obecné (Cuculus canorus). Druhá část se zabývá analýzou vlivu světelných podmínek na hnízdě na rozpoznávání parazitického vejce. Vliv světelných podmínek je studován experimentálně na hnízdech drozda zpěvného (Turdus philomelos) a pozornost je věnována také faktorům ovlivňujícím světelné podmínky nepřímo.