Vliv speleoterapie na zimování netopýrů v Císařské jeskyni - Kopperová, Kristýna (2013)
Výzkum zabývající se aktivitou vrápence malého (Rhinolophus hipposideros) během hibernace probíhal v Císařské jeskyni v Moravském krasu. Hlavním cílem bylo zjistit, zda využívání jeskyně nějak ovlivňuje hibernaci. Aktivita byla zaznamenávána třikrát denně v celkem šesti týdnech, které byly rozděleny do tří období: pre-hibernačního, hluboké hibernace, post-hibernačního. Aktivita byla vždy převedena na procentuální zastoupení aktivních jedinců, z celkového počtu hibernujících netopýrů. Dále byla měřena teplota vzduchu i povrchu stěn v jeskyni k určení teplotních podmínek během hibernace i krátkodobých změn během průchodu lidí do jeskyně. Nejvyšší aktivita byla zaznamenána během pre-hibernačního a post-hibernačního období, k aktivitě však docházelo ve všech obdobích, úroveň aktivita závisela na části sezóny. Vliv návštěvnosti jeskyně na zimování netopýrů nebyl prokázán.