Vegetace rybích sádek a rybníků v Jaroslavicích na Znojemsku - Bubíková, Kateřina; Šumberová, Kateřina, 1973-; Masarykova univerzita. Ústav botaniky a zoologie (2013)
Cílem práce bylo studovat vegetaci v komplexu rybích sádek v Jaroslavicích na Znojemsku. Nacházejí se zde vedle rybích sádek také komorové rybníky, příkopové rybníky a manipulační rybníky, což jsou nádrže určené k chovu ryb, na které jsem se zaměřila. Sběr dat na lokalitě jsem provedla zapisováním trvalých ploch v nádržích, inventarizací druhového spektra, odběrem půdní semenné banky, zaznamenáním hospodářských zásahů. Celkem jsem v nádržích zaznamenala 140 druhů, z toho tři druhy mechorostů a dva druhy makroskopických řas. Třináct druhů spadá do některé kategorie ohrožení podle Červeného seznamu České republiky. Rozborem půdní semenné banky odebrané v blízkosti ploch jsem objevila 47 druhů rostlin. Tyto údaje jsem použila pro porovnání s aktuálním druhovým složením trvalé plochy a výsledky ukázaly na nepodobost mezi vzorky z manipulačního a příkopových rybníků, ostatní vzorky semenné banky korespondovaly s druhy z ploch.
My thesis was focused on investigation of vegetation in complex of fish storage ponds in Jaroslavice (Znojmo district). Besides the fish storage ponds, three other types of special ponds occur on the locality: wintering ponds (used also as fry ponds), ditch-like grassy fry ponds and grassy ponds for short-term fish storage. I collected data in the field by writing phytocenological relevés on permanent plots in ponds, inventory of species in ponds, sampling soil for seed bank analysis and recording data on management practices. I recorded 140 species including two species of macro algae and three moss species. Thirteen species are in some category of threat in the Read list of the Czech Republic. I found 47 species in the soil seed bank. The analysis of soil seed bank and standing vegetation showed dissimilarities for samples from both types of grassy ponds. Species composition of soil seed bank from fish storage pond and wintering ponds was similar to species composition in vegetation.
Vedoucí práce: Kateřina Šumberová
Diplomová práce (Mgr.)--Masarykova univerzita, Přírodovědecká fakulta, 2013
Keywords: rybí sádky; rybníky; vegetace; fish ponds -- Czechia; fish ponds; fish storage pond; vegetation; Jaroslavice (Znojmo, Česko); Jaroslavice (Znojmo, Czechia); diplomové práce; master's theses