Vegetace rybích sádek a rybníků v Jaroslavicích na Znojemsku - Bubíková, Kateřina (2013)
Cílem práce bylo studovat vegetaci v komplexu rybích sádek v Jaroslavicích na Znojemsku. Nacházejí se zde vedle rybích sádek také komorové rybníky, příkopové rybníky a manipulační rybníky, což jsou nádrže určené k chovu ryb, na které jsem se zaměřila. Sběr dat na lokalitě jsem provedla zapisováním trvalých ploch v nádržích, inventarizací druhového spektra, odběrem půdní semenné banky, zaznamenáním hospodářských zásahů. Celkem jsem v nádržích zaznamenala 140 druhů, z toho tři druhy mechorostů a dva druhy makroskopických řas. Třináct druhů spadá do některé kategorie ohrožení podle Červeného seznamu České republiky. Rozborem půdní semenné banky odebrané v blízkosti ploch jsem objevila 47 druhů rostlin. Tyto údaje jsem použila pro porovnání s aktuálním druhovým složením trvalé plochy a výsledky ukázaly na nepodobost mezi vzorky z manipulačního a příkopových rybníků, ostatní vzorky semenné banky korespondovaly s druhy z ploch.