Vliv složení stromového patra a podmínek prostředí na zmlazení dřevin v nížinném lese - Daněk, Pavel, 1985- (2013)
Na experimentálních plochách u Moravského Krumlova jsem studoval relativní vliv složení stromového patra a stanovištních podmínek na zmlazení dřevin v dubovém a smíšeném listnatém lese. Na šesti blízkých lokalitách bylo v roce 1999 prosvětleno stromové patro, a na každé lokalitě tak bylo založeno 15 ploch (pět opakování tří typů zásahu: mírné prosvětlení, silné prosvětlení a kontrola). Celkem jsem nakonec pracoval s daty z 87 ploch, protože les na třech z původních 90 byl před dokončením sběru dat vytěžen. Na těchto plochách jsem zaznamenal druhové složení a abundanci zmlazení ve čtverci 10 x 10 m2 s rozlišením dvou výškových úrovní (do a nad 1,3 m) a dále složení stromového patra na třech prostorových škálách: plochy (totožná s plochou na níž bylo studováno zmlazení), porostu (kruh o poloměru 50 m) a krajiny (kruh o poloměru 500 m). Navíc jsem pro každý druh přítomný ve zmlazení zjišťoval vzdálenost nejbližšího fertilního jedince k plochám.