Jak prostředí a parazitace ovlivňují frekvenci samic v populacích gynodioecického druhu Cirsium brachycephalum (Asteraceae)? - Prokešová, Helena (2013)
Cirsium brachycephalum je halofilní panonský endemit, který je gynodioecický. Gynodioecie je založena na koexistenci samičích a oboupohlavných jedinců v populacích a je považována za mezikrok při evolučním přechodu od oboupohlavnosti k dvoudomosti. Populační poměr pohlaví u gynodioecických druhů ovlivňují kromě genetických predispozic také podmínky prostředí. Cílem práce bylo analyzovat (a) poměr pohlaví a jeho meziroční změny v populacích C. brachycephalum, (b) vliv salinity na poměr pohlaví, (c) počet a kvalitu nažek u rostlin obou pohlaví, (d) napadání úborů obou pohlaví hmyzími parazity a (e) zjistit, zda případný rozdíl v napadení může ovlivňovat poměr pohlaví v populaci. Sběr dat probíhal v letech 2010-2012 v sz. části areálu druhu, na jižní Moravě, Slovensku, v Rakousku a Maďarsku, celkem v 25 populacích. V každé z nich byl zjišťován poměr pohlaví, velikost a hustota populace, byly zapsány fytocenologické snímky a odebrány vzorky půdy.