Studium beta-diverzity podrostu listnatého lesa na střední škále - Chudomelová, Markéta (2013)
Jedním z oblíbených témat ekologie se v posledních letech staly rozklady variance ve společenstvech vedené snahou určit podíl prostorově strukturované variability a variability vysvětlené proměnnými prostředí. Část variability strukturované podle prostorových modelů bez dalšího vlivu stanovištních faktorů se běžně vysvětluje jako důsledek omezeného šíření diaspor přítomných druhů. Takový přístup je ale z různých důvodů problematický. Například není jisté, nakolik tato frakce skutečně souvisí s uzpůsobením druhů k šíření. Nevíme ani, do jaké míry je její velikost ovlivněna výběrem proměnných prostředí vstupujících do rozkladu variance. Pokusila jsem se proto na příkladu podrostu tří lesních společenstev prozkoumat vztah této čistě prostorové variability a disperzních charakteristik jednotlivých druhů.