Variabilita společenstev měkkýšů lesní pramenišť Bílých Karpat: vliv faktorů prostředí a okolních stanovišť - Tajovská, Eva (2013)
Lesní pěnovcová prameniště Bílých Karpat představují biotopy s potenciálem pro výskyt bohatých společenstev měkkýšů, přesto doposud nebyla na rozdíl od lučních pěnovcových pramenišť této oblasti systematicky studována. Hlavním cílem práce bylo prozkoumat variabilitu druhové skladby společenstev měkkýšů těchto stanovišť, vyhodnotit, zda a jakým způsobem je určována faktory prostředí a složením společenstev okolních lesů, a na základě těchto poznatků pak posoudit, zda lze prameniště v rámci daných lesních biotopů považovat za refugia. V letních sezónách 2009-2012 byla vzorkována lesní pěnovcová prameniště a jejich nemokřadní okolí na celkem 25 lokalitách na území CHKO Bílé Karpaty. V terénu byly zjištěny hodnoty několika proměnných prostředí pramenišť, které mohou být potenciálně důležité pro strukturu společenstev měkkýšů. K posouzení druhové skladby pramenišť bylo využito také dat o jiných lesních společenstvech z území CHKO.