Diverzita vegetace polních plevelů jihovýchodního Znojemska - Dřevojan, Pavel (2013)
Tato práce se zabývá plevelovou vegetací a flórou jihovýchodního Znojemska, jež nebyly doposud systematicky studovány. Výzkum probíhal během vegetačních sezón 2010-2012. Práce je strukturována do tří dílčích okruhů. V první části bylo analyzováno 103 fytocenologických snímků pro zjištění diverzity plevelové vegetace. Pomocí modifikovaného algoritmu TWINSPAN byla studovaná vegetace rozdělena do pěti skupin, pro něž byly stanoveny diagnostické, konstantní a dominantní druhy. Jednotlivé skupiny byly pak následně charakterizovány. Jako hlavní gradient ve druhovém složení plevelové vegetace byl na základě výsledků DCA interpretován společný gradient změny sezóny a typu plodiny. Stěžejním cílem práce bylo zjistit, které faktory mají vliv na druhovou bohatost a druhové složení plevelové vegetace na okraji a uprostřed pole. K tomuto srovnání bylo použito 103 dvojic fytocenologických snímků. Ze srovnání vyplynulo, že okraje polí jsou druhově bohatší oproti jejich středům.