Vegetace rašelinišť severovýchodní části Českomoravské vrchoviny a její vztah k vlastnostem prostředí - Peterka, Tomáš (2013)
Diplomová práce se zabývá vegetací rašelinišť a dalších mokřadních společenstev v severovýchodní části Českomoravské vrchoviny. Studovaná oblast zahrnuje severní polovinu Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Žďárské vrchy, jihovýchodní okraj CHKO Železné hory a okolí města Poličky. Na lokalitách byly zapsány fytocenologické snímky a v jejich ploše změřeno pH a konduktivita. V území se vyskytují společenstva svazů Caricion davallianae, Sphagno warnstorfii-Tomentypnion, Caricion canescenti-nigrae, Sphagno-Caricion canescentis, Sphagnion cuspidati a Sphagnion magellanici, Calthion palustris, Molinion caeruleae, Magno-Caricion elatae a Nardo-Juncion squarrosi. Na 25 vybraných plochách byly odebrány vzorky vody, půdy a biomasy dominantních mechů a změřena hloubka vodní hladiny. Druhové složení rašeliništní vegetace nejvíce ovlivňuje gradient pH, který dále souvisí s koncentrací vápníku a hořčíku a s celkovým množstvím minerálních látek.