Automatizace v imunohematologii - Králová, Šárka; Kudlíková, Simona; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2013)
Automatizace laboratorních testů redukuje chyby spojené s ručním provedením testů a subjektivní interpretací výsledků. Automatizace je odůvodněná v oblasti imunohematologie, neboť zde jakákoli lidská chyba může mít dramatické následky pro pacienty. Zavádění automatizovaných přístrojů při vyšetřování krve zvyšuje bezpečnost pacientů i rychlost samotného úkonu. V první části své práce se zaměřuji na teoretické poznatky, vysvětluji základní imunohematologické pojmy, vztah mezi antigenem a protilátkou, popisuji rozsah vyšetření v imunohematologické laboratoři, zabývám se jednotlivými skupinovými systémy a rozdíly v rozsahu imunohematologického vyšetření dárců krve a krevních složek a pacientů. V praktické části vypracovávám přehled nejčastěji používaných automatizovaných systémů, popisuji principy stanovení a přístrojové vybavení. V závěrečné části uvádím přehled rozmístění analyzátorů jednotlivých firem v rámci České republiky a porovnávám stupeň automatizace jednotlivých analyzátorů.
Automation of laboratory testing reduces errors associated with manual performance of tests and subjective interpretation of results. Automation is justified in immunohematology, because any human mistake could dramatically impact patiens. Implementation of instruments for blood testing increases patients safety and speed up the testing. In the first part of my work I focus on theoretical knowledge, explain basic terms of immunohematology and relationship between antigen and antibody, describe range of testing in immunohematology, deal with various blood systems and describe differences between blood donors testing and patiens testing. In the practical part of my work I elaborate summary of commonly used automated systems, describe principles of analysis and laboratory equipment. In the final part of my work I show overview of distribution of instruments in Czech Republic and I compare degree of automation of individual instruments. Keywords: antigen, antibody, erythrocyte, bl
Vedoucí práce: Simona Kudlíková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2013
Keywords: antigeny; automatizace; imunohematologie; protilátky; automation; immunohematology; Antibodies; Antigens; bakalářské práce