Biochemické markery sepse - Vránová, Kamila (2013)
Souhrn: Práce podává obecný přehled o nejčastěji používaných biochemických markerech sepse - CRP, PCT a IL-6. Popisuje jejich vlastnosti a význam při diagnostice septických stavů. Podrobně se zabývá metodikou jejich stanovení na OKB Nemocnice Znojmo včetně preanalytické fáze a ekonomické stránky vyšetření. V experimentální části ukazuje na příkladech několika kazuistik praktické využití markerů sepse u pacientů ARO a jejich důležitou úlohu ve včasném odhalení a léčbě novorozeneckých sepsí.