Rezistence invazivních bakteriálních patogenů k antimikrobním přípravkům - Procházková, Petra (2013)
Bakteriální rezistence je v současnosti jeden z nejzávažnějších problémů medicíny na celosvětové úrovni. Důvodem je zejména neustálé narůstání počtu bakteriálních kmenů s nebezpečným fenotypem rezistence Infekce vyvolané těmito kmeny mohou být vlivem selhání antibiotické léčby pro pacienta často život ohrožující. K tomuto účelu byla vytvořena Evropskou komisí (ECDC) databáze EARS-Net, shromažďující informace o nejčastěji se vyskytujících bakteriálních původcích invazivních infekcí.