Srovnání metod HBA1C a OGTT v laboratorní diagnostice diabetu mellitu - Říhová, Romana (2013)
Diabetes mellitus patří k nejčastějším metabolickým poruchám vyskytujícím se v naší populaci. Tato práce se zabývá srovnáním metod HbA1c a oGTT, které se využívají k diagnostice tohoto onemocnění. V teoretické části práce je stručně popsán vznik a příčina onemocnění, jednotlivé typy diabetu a možnosti jejich stanovení. V praktické části jsou podrobněji popsány metodiky obou stanovení, popis preanalytické části stanovení a srovnání výsledků, které byly stanoveny oběma uvedenými metodami ve stejný den. Cílem práce je porovnat shodu mezi oběma metodami pro diagnostiku diabetu mellitu.