Aktivační mutace v EGFR genu u pacientů s nemalobuněčným plicním karcinomem - NSCLC a význam jejich stanovení pro cílenou léčbu inhibitory tyrozinkináz - Chodurová, Pavlína (2013)
Nemalobuněčný karcinom plic NSCLC (non-small-cell lung cancer) je převládající typ plicního karcinomu a představuje celosvětově nejčastější příčinu úmrtí na zhoubný nádor. Pro cílenou biologickou léčbu je nezbytná přesná a citlivá identifikace genetických změn.Určení genetických změn (mutací) EGFR, K-ras a ALK genů, asociovaných s NSCLC, pomáhá při výběru pacientů, kteří budou profitovat z biologické léčby.Ve své práci se zabývám vznikem plicního karcinomu, možností včasné, správné diagnostiky a účinné terapie. Stanovení mutačního statusu je užitečným nástrojem pro nastavení strategie léčby a terapeutického protokolu u pacientů s NSCLC.