Věk jako možný faktor ovlivňující jednotlivé parametry spermiogramu u mužů s poruchou plodnosti - Šumpelová, Jana (2013)
Tato bakalářská práce se zabývá věkem, jako možným faktorem, ovlivňujícím jednotlivé parametry spermiogramu u mužů s poruchou plodnosti. V práci je popsán vývoj a stavba mužského pohlavního ústrojí, vznik a vývoj spermií, možné příčiny a faktory ovlivňující neplodnost, materiál, metodika a výsledky práce. Materiál pro tuto práci byl odebírán v období od 20.1.2009 do 24.4.2009 na klinice Unica s.r.o. Celkem bylo vyšetřeno 269 pacientů ve věkovém rozmezí 22 až 60 let. V závěru práce jsou shrnuty výsledky a popsány zjištěné skutečnosti. Bylo zjištěno, že s rostoucím věkem klesá objem ejakulátu a koncentrace spermií v ejakulátu, zhoršuje se kvalita pohybu spermií a snižuje se podíl morfologicky normálních spermií na úkor rostoucí patologií hlaviček a krčků spermii. Vliv věku na schopnost spermií přežít do druhého dne nebyl prokázán.