Význam enzymových testů při vyšetření nepravidelných protilátek proti erytrocytům - Hynková, Pavlína (2013)
Vyšetření antierytrocytárních protilátek patří k základním imunohematologickým testům. Je součástí předtransfuzního vyšetření a jeho podstatou je detekce nepravidelných antierytrocytárních protilátek. Protilátky vznikají jako reakce buněk imunitního systému na kontakt s cizorodým antigenem a mohou být příčinou potransfuzní reakce při podání antigenně neshodných erytrocytů imunizovanému příjemci. Prokázat klinicky významné protilátky proti erytrocytům a určit jejich specifitu jsou kroky, které umožní zajistit pro pacienta vhodnou transfuzi, což je hlavním cílem předtransfuzního vyšetření. Předmětem mé práce je stanovit význam použití enzymového testu při rutinním screeningovém vyšetření antierytrocytárních protilátek. Na základě analýzy souboru údajů zhodnotit, zda se jedná o důležité vyšetření, a to s ohledem na možné klinické návaznosti tj. v kontextu potransfuzní hemolýzy.