Výpovědní hodnota biochemických markerů železa, feritinu, transferinu, folátu a vitamínu B12 pro diagnostiku a monitorování anémií - Domčíková, Hana (2013)
Tato práce si klade za cíl posoudit přínos stanovování železa, feritinu, transferinu, folátu a vitamínu B12 , tedy základních biochemických parametrů, u pacientů s nízkým hemoglobinem. Tyto zásobní markery jsou důležité pro diagnostiku a monitorování anémií. Soubor zahrnuje 105 nemocných s podezřením či již diagnostikovanou anémií. Práce vznikla ve spolupráci Oddělení klinické biochemie Nemocnice ve Frýdku - Místku,p.o. a Hematologicko - transfúzního oddělení téže nemocnice. Pro přiblížení dané problematiky je nutné seznámení se s jednotlivými analyty, vybranými diagnózami, především teorií anémií a v neposlední řadě s použitou přístrojovou technikou.