Metabolismus cukrů - diabetes - moderní vyšetřovací doktriny - Pavlů, Pavla (2013)
Souhrn: Práce podává stručný přehled o typech diabetu, nejčastějších komplikacích a léčbě diabetu. Součástí je přehled vyšetření, která se vztahují k diagnostice nebo monitoringu komplikací diabetu mellitu. Předmětem experimentální části je srovnání jak výsledky laboratorních testů a délka diabetu korelují s výskytem chronických komplikací u diabetiků. Potvrdilo se, že správná kompenzace diabetu je klíčová pro prevenci výskytu komplikací. Stěžejní jsou jak hodnoty lačné glykemie, tak hodnoty glykovaného hemoglobinu, který odráží dlouhodobou kompenzaci. Nárůst výskytu komplikací diabetu sledujeme v průběhu 5 až 10 let od diagnózy diabetu.