Mikrobiologická diagnostika anaerobních infekcí - Tvarůžková, Marta; Drábková, Linda; Masarykova univerzita. Lékařská fakulta (2013)
Souhrn: Anaerobní bakterie jsou bakterie, které nejsou schopny se množit za normálního množství kyslíku v prostředí. Mohou se vyskytovat jako součást běžné mikroflóry i jako původce infekcí. Ve své práci jsem se zaměřila na diagnostiku anaerobních bakterií, která spočívá v mikroskopii, kultivaci, identifikaci pomocí diagnostických disků a stanovení citlivosti na antibiotika pomocí E - testů. Sledovala jsem v období od 1. 9. 2011 do 30. 11. 2011 záchyt anaerobních bakterií na jednotlivých laboratořích OKM FN Brno a jejich četnost výskytu v jednotlivých částech lidského organismu. Na základě výsledků vyšetření jsem zjistila, že nejčastějším původcem infekcí v dutině břišní a v oblasti kůže, měkkých tkání a genitálu je Bacteroides fragilis. V oblasti dutiny ústní a dýchacích cest převažují anaerobní bakterie rodu Prevotella.
Summary: Anaerobic bacteria are bacteria that are unable to multiply under the normal amount of oxygen in the environment. They can occur as part of normal microflora or as an infectious agent. In my work I focused on the diagnostics of anaerobic bacteria, which consists of microscopy, cultivation, identification using diagnostic disks and the determination of sensitivity to antibiotics using E - tests. In the period from 1 September 2011 to 30 November 2011, I monitored the detection of anaerobic bacteria in various laboratories of OKM FN Brno and the frequency of their occurrence in different parts of the human organism. Based on the results, I found that the most common agent of infection in the abdominal cavity in the dermal, the soft tissue and the genital area is Bacteroides fragilis. In the oral cavity and respiratory tract, anaerobic bacteria of the Prevotella genus predominate.
Vedoucí práce: Linda Drábková
Bakalářská práce (Bc.)--Masarykova univerzita, Lékařská fakulta, 2013
Keywords: anaerobní bakterie; mikroskopie; anaerobic bacteria; Microscopy; bakalářské práce