Distribuce a klasifikace NYF pegmatitů ve východní části třebíčského plutonu - Zachař, Adam (2013)
Předložená práce je založena na terénním výzkumu granitických pegmatitů ve východní části třebíčském plutonu, především v okolí Velkého Meziříčí a jejím úkolem je charakterizovat jejich tvar, stavba, úložné poměry, mineralogie a chemismus vybraných minerálů (zejména titanit). Bylo nalezeno celkem 60 žil, z nichž byla větší část studována detailněji. Samotné pegmatity byly rozděleny na dva základní typy - dutinový a masivní. Rovněž byl studován jejich vzájemný vztah i vztah k tektonice oblasti. Z 10 žil byla provedena analýza titanitu, ilmenitu a aeschynitu-(Ce). Celá studovaná oblast byla rozdělena na tři celky, kde jsou v každém z nich pegmatity s podobnými vlastnostmi. Tyto celky jsou situovány podél tří regionálních zlomů.